Nursing Pillow & Pot Holder Glove DIY

July 22, 2016

Assalamualaikum dear readers!!


Hari ni aku nak share project DIY  jahitan yg aku buat semalam.. ni actually projek jahitan yg ke lima klu x silap setelah aku bgiat dlm bidang DIY jahitan nih..jahit tgn je uols sbb aku xde segala peralatan menjahit..benang & jarum pn aku guna yg nenek tinggal dlu kot..x beli apa satu pn kcuali gunting. skali aku terjebak menjahit sarung bantal hari tu, menjadi2 la plak kegilaan menjahit nih..mmg aku slalu imagine nk buat mcm2  especially pillow cover sbb nk melengkapkn projek DIY aku yg sbelum2 nih..oleh krn susah sgt nk gi menempah org jahitkn aku pn cuba2 lah jahit sndiri..fuhhh menjadi la plak..ape lg bertmbh2 lah bidang DIY aku lpas tu..

aku tak leh nk buat tutorial pasal mnjahit nih sbb aku sgt2 newbie & jahitan aku mungkin kelaut tp just OK lah nmpk nice jugak..hihi..yg pnting hasrat aku trcapai..pada aku klu kita nk pro tentang sesuatu, JUST DO IT..mcm NIKE punye tagline plak kn..yup, just do wateva in ur mind..aku suka berimaginasi dlu then lakar2 skit lpas tu terus buat..try & error je..slagi kita x buat makanya kita x tahu..lama2 kita practice in shaa Allah akhirnya kita akn lebih mahir..buat dlu jgn pikir bnyk..

biasenye aku just buat pillow cover dan agak mudah la sbb petak2 gitu je..so yesterday, i tried to do nursing pillow dimana lbih complicated pada aku yg newbie nih..since aku xde peralatan khas aku just draw secara spontan je ats kain tu bentuk nursing pillow tu..men agak2 je..nak kata tgn berseni tu ade lh sikit..huhu..so, bentuk mnjadi tanpa sebarang ukuran khas..klu uols nk buat better buat btul2 jgn jd mcm aku main hentam je..aku ade satu pnyakit " keje nk cepat siap" i'm a type A personality..huhu.. 

dh siap lakar, gunting then terus jahit..dh siap aku amik je bantal kecik tebuk amik foam kat dlm tu..aku cmpur2 dgn kekabu sikit..aku x prepare pn brg2 nk buat..ye lah kn aku dlm pantang..lgpun ni just try & error project..next time aku cari bahan2 dlu br buat yg perfect punye..

since aku ade lebihan kain..jadi aku pn buatkn satu pot holder glove utk gantikn yg kat dapur tu yg dh kehitaman..ye aku tahu klu beli bknnye mahal pn kn..ala saje je nk try buat..mcm senang je nmpk..caranya aku amik yg kat dapur tu ukur size, lakarkn, gunting & jahit...taraaaa siap!!

ohh pilihan kain?? aku mmg jenis cerewet skit bab pemilihan kain..nak yg cun2 skit & klu boleh cotton..color as my feveret lah..pastel2 color gitu..aku sbnarnye guna used comforter yg dh x brp elok kat certain parts..so, aku korbankn lh comforter tu then jdkn bahan utama aku..klu uols rajin gi ar survey2 used comforter kat bundle2 & klu nk yg lg murah kat pasar2 pg/mlm..pilih je yg dia dh reject sbb koyak kat certain parts..ala, bkn nk guna keseluruhan pn just nk amik part lain yg still ok..jimatkn..this is my biggest secret..hehehhh... 

ok jom layan hasil projek aku kali ni..



let me try this mama!! 

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like My Page

Text Me

Subscribe